Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Sija

“Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

Orthopedische voorziening aan confectieschoeisel (OVAC)

Een OVAC betreft een orthopedische aanpassing aan confectieschoeisel. Soms is een aanpassing aan de zool of hak of een extra ondersteuning nodig. Dit kan een enorm verschil maken, waardoor het lopen vergemakkelijkt wordt. Met een dergelijke voorziening kan bijvoorbeeld beenlengte worden gecompenseerd, de afwikkeling worden bevorderd of meer stabiliteit worden verkregen tijdens het lopen.

Orthopedische voorziening aan confectieschoeisel (OVAC)

Voorgeschreven door een medisch specialist

In veel gevallen wordt een orthopedische voorziening aan confectieschoenen voorgeschreven door een medisch specialist. Bijvoorbeeld een revalidatiearts, een orthopedisch chirurg of een reumatoloog. Bij een herhaalrecept kan de huisarts een verwijzing doen. In het medisch voorschrift staat een omschrijving van het probleem.

Aan de hand van de anamnese en het voetonderzoek, blauwdruk, beweegbaarheid en het voorschrift van de specialist bepaalt de (register) podoloog of podotherapeut welke aanpassing er gedaan moet worden.

Orthopedische voorziening aan confectieschoeisel (OVAC)

De levertijd van de OVAC is tussen de 2 en 4 weken, afhankelijk wat er gedaan moet worden. Als de OVAC afgeleverd is, moet de cliënt na zes weken terug komen voor de nacontrole, indien nodig. Bij de meeste OVAC’s merkt de cliënt vrij snel, dat de mobiliteit of de houding van het lichaam verbeterd.

Geschikte schoenen voor OVAC

Het kan voor komen dat patiënten een schoen aanbieden die niet geschikt is voor OVAC. Dan hebben wij een adviserende rol hierin om de mensen erop te wijzen waar een confectieschoen aan moet voldoen. We proberen altijd de lichtste materialen te gebruiken voor de aanpassing, maar het kan zijn dat het gewicht van de schoen iets toeneemt.

Orthopedische voorziening aan confectieschoeisel (OVAC)

Vind een praktijk

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van een orthopedische voorziening aan confectieschoeisel (OVAC)? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.